Dynia makaronowa
Dynia makaronowa (Cucurbita pepo var. giraumontia) to odmiana dyni zwyczajnej, która pochodzi z Ameryki. Należy do rodziny dyniowatych i jest synonimem odmiany Cucurbita pepo L. subsp. pepo.
Morfologia
- Łodyga: Płożąca, z pędami osiągającymi długość 4-5 metrów.
- Owoce: Owalne, o żółtopomarańczowej skórce i pomarańczowym miąższu. Każdy owoc waży od 2 do 4 kg, co generuje roczny zbiór około 40 kg z jednej rośliny.
Zastosowanie
- Roślina uprawna: Uprawiana jako warzywo.
- Sztuka kulinarna: Po ugotowaniu miąższ rozpada się na pasemka przypominające makaron. Dynia makaronowa charakteryzuje się delikatnym smakiem i jest używana w potrawach podobnych do tych z innych gatunków dyni. Najlepsze efekty osiąga się w daniach gotowanych w sosach lub marynowanych w occie.
- Wartość odżywcza: Zawiera niewiele węglowodanów, ale dużo witaminy A oraz soli mineralnych, takich jak fosfor, wapń i żelazo.
Uprawa
- Warunki uprawy: Preferuje miejsca nasłonecznione, ciepłą i przepuszczalną glebę, bogatą w próchnicę. Jest odporna na choroby i szkodniki oraz łatwa w przechowywaniu.
- Sposób uprawy: Osiąga dojrzałość konsumpcyjną po około 100 dniach od zasiania, gdy pestki nie są jeszcze całkowicie dojrzałe.
Bibliografia
- Podbielkowski Z., Rośliny użytkowe, WSiP, Warszawa 1992.
- Gapiński M. (red.), Warzywa mało znane i zapomniane, PWRiL, Poznań 1993.
- Szweykowscy A. i J. (red.), Słownik botaniczny, Wiedza Powszechna, Warszawa 1993.
- Anna Czerni, Warzywa rzadko spotykane, Wydawnictwo „Watra”, Warszawa 1986.