Dzisiaj jest 23 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł

Curaçao (alkohol)

Curaçao – Likier z Gorzki Pomarańczy

Curaçao to gatunek likieru produkowanego ze skórek gorzkich pomarańczy. Nazwa pochodzi od wyspy Curaçao, położonej u wybrzeży Wenezueli, gdzie pierwotnie uprawiano ten gatunek pomarańczy.

Receptura likieru została opracowana w 1896 roku przez firmę Senior & Co. w Willemstad, założoną przez Edgara Seniora i Chaima Mendesa Chumaceiro. Początkowo likier nazywano Senior Curaçao Tonic, jednak szybko przyjęto nazwę Senior Curaçao Liqueur. Firma nie tylko wciąż produkuje ten likier, ale również posiada prawnie zastrzeżony wzór butelki. Nie zastrzegła jednak nazwy ani receptury likieru.

Rodzaje Curaçao

Likier Curaçao dostępny jest w wersji niebarwionej (białej) oraz w czterech barwnych wariantach: żółtej, czerwonej, zielonej i znanej na całym świecie niebieskiej. Wszystkie nie różnią się smakiem, a dodatkowo firma oferuje kilka odmian smakowych.

Obecnie Haiti jest głównym producentem gorzkich pomarańczy, z których wytwarzany jest likier Curaçao. Można go podzielić na:

  • zwykłe Curaçao o zawartości alkoholu 30%
  • wytrawne sec lub triple sec, zawierające minimum 35% alkoholu

Niektóre odmiany Curaçao charakteryzują się błękitną barwą, znaną jako blue curaçao. Inne dostępne warianty kolorystyczne to: zielona, zielono-niebieska oraz pomarańczowa.

Przypisy

  • Kategoria: Likiery owocowe
  • Kategoria: Kultura karaibska
  • Kategoria: Kultura na Curaçao
  • Kategoria: Kuchnia południowoamerykańska