Cukier – definicja i pochodzenie
Cukier, powszechnie znany jako sacharoza, to słodki dwucukier pozyskiwany głównie z trzciny cukrowej oraz buraka cukrowego. Jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym, a jego nazwa odnosi się do wszystkich węglowodanów prostych i złożonych o słodkim smaku.
Etymologia
Nazwa „cukier” pochodzi od staroindyjskiego słowa „śarkarā”, oznaczającego „ziarno piasku”. Dzięki podbojom Aleksandra Macedońskiego termin ten przeniknął do greki jako „sákcharon”. W średniowieczu cukier dotarł do Europy Zachodniej za pośrednictwem Arabów, a ich słowo „sukkar” weszło do łaciny jako „succarum”.
Rodzaje cukru
- Cukier buraczany
- Cukier trzcinowy
- Cukier puder
- Cukier wanilinowy
- Cukier cynamonowy
- Cukier palony (karmel)
- Cukier inwertowany
Inne rodzaje cukrów spożywczych to glukoza, laktoza, fruktoza, maltoza oraz ksyloza. Warto również wspomnieć o cukrze dodanym, który modyfikuje właściwości fizyczne oraz smakowe produktów spożywczych.
Inne znaczenia terminu „cukier”
- Cukier/lukier składniowy – termin w programowaniu
- Cukier ołowiany – dawna nazwa octanu ołowiu
Osoby związane z nazwiskiem Cukier
- Aniela Cukier (1900–1944) – polska malarka
- Józef Cukier (1889–1960) – przywódca Goralenvolku podczas II wojny światowej
Kategorie
Kategoria cukrownictwa, przyprawy, używki.