,
|inne nazwy = salmiak, chlorek azaniowy, chlorek amonowy
|wzór sumaryczny = ClH4N
|wzór wyświetlany =
|inne wzory =
|masa molowa = 53,49
|wygląd = biały lub prawie biały krystaliczny proszek albo bezbarwne kryształy
|minerały = salmiak rodzimy
|SMILES =
|numer CAS = 12125-02-9
|PubChem = 25517
|DrugBank = DB06767
|gęstość = 1,519
|gęstość źródło =
|stan skupienia w podanej g = ciało stałe
|g warunki niestandardowe =
|rozpuszczalność w wodzie = 39,5 g/100 g
|rww źródło =
|rww warunki niestandardowe = 25 °C
|inne rozpuszczalniki = rozpuszczalny w glicerynie, słabo w etanolu
|tr warunki niestandardowe =
|temperatura p. potrójnego = 526,1
|tpp źródło =
|temperatura krytyczna =
|tk źródło =
|ciśnienie krytyczne = 163,5
|ck źródło =
|logP = −4,37
|NFPA 704 =
|NFPA 704 źródło =
|temperatura zapłonu =
|tz źródło =
|tz warunki niestandardowe =
|temperatura samozapłonu =
|ts źródło =
|ts warunki niestandardowe =
|numer RTECS = BP4550000
|dawka śmiertelna = LD50 1650 mg/kg (szczur, doustnie)), – nieorganiczny związek chemiczny z grupy chlorków, sól kwasu solnego i amoniaku. Występuje naturalnie jako rzadki minerał salmiak rodzimy.
Otrzymywanie
Można go otrzymać w reakcji kwasu solnego i amoniaku:
Reakcja zachodzi również między gazowymi chlorowodorem i amoniakiem, jednak wymaga obecności choćby niewielkiej ilości pary wodnej:
Właściwości
Dobrze rozpuszcza się w wodzie, jego roztwory mają lekko kwasowy odczyn wskutek hydrolizy (pH ok. 5). Krystalizuje w układzie regularnym o sieci przestrzennej typu chlorku cezu, która powyżej ok. 185 °C przechodzi w sieć typu chlorku sodu. Pod wpływem ogrzewania sublimuje, a jego pary ulegają rozkładowi do amoniaku i chlorowodoru (w temperaturze ok. 345 °C dysocjacja ta jest całkowita). W atmosferze zawierającej parę wodną reakcja ta jest odwracalna, nie zachodzi jednak w atmosferze suchej.
Stosuje się go również jako lek wykrztuśny (składnik kropli anyżowych), dodatek do paszy dla bydła, składnik szamponów, jest stosowany w produktach spożywczych jako środek spulchniający i konserwujący (E510). Wykorzystuje się go także do wyrobu słonej lukrecji (z ) i tureckiego pieprzu.
Przypisy
Bibliografia
*
Amonu, chlorek
Kategoria:Chemiczne dodatki do żywności
Kategoria:Nieorganiczne sole amonowe