Chinolina
Chinolina (C9H7N) to związek heterocykliczny, który zawiera azot i jest zbudowany z kondensowanych pierścieni benzenowego i pirydynowego. W temperaturze pokojowej występuje w postaci bezbarwnej cieczy o charakterystycznym zapachu. Chinolina jest substancją silnie załamującą światło, rozpuszczalną w alkoholu i eterze, oraz posiada właściwości zasadowe.
Właściwości fizykochemiczne
- Numer CAS: 91-22-5 (chlorowodorek: 530-64-3)
- Gęstość: 1,09 g/cm3
- Rozpuszczalność w wodzie: 6,11 g/l
- Temperatura topnienia: -14,8 °C
- Temperatura wrzenia: 237,1 °C
- Temperatura samozapłonu: 480 °C
- Dawka śmiertelna (LD50): 262 mg/kg (szczur, doustnie)
- LogP: 2,03
- pKa: 4,9
- Temperatura zapłonu: 101 °C
Zastosowanie
Chinolina jest istotnym surowcem w produkcji barwników oraz środków farmaceutycznych. Ponadto znajduje zastosowanie w analizie chemicznej.
Podobne związki
- 8-hydroksychinolina
- Izokhinolina
- Indol
- Akridyna
Przypisy
Kategoria: Aminy