Dzisiaj jest 17 maja 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama

Chinkali

Chcę dodać własny artykuł

Chinkali

Chinkali (gruz. ხინკალი) to tradycyjne danie kuchni kaukaskiej, szczególnie popularne w Gruzji. Są to duże kołduny wypełnione bulionem, które spożywa się w specyficzny sposób: najpierw należy nadgryźć ciasto, aby wypić bulion, a następnie zjeść resztę dania.

Przygotowanie

Chinkali przygotowuje się, umieszczając surowe mięso mielone (najczęściej baraninę lub wołowinę) wymieszane z wodą wewnątrz ciasta, które przypomina ciasto pierogowe. Ciasto formuje się w kształt sakiewki, a następnie gotuje w wodzie. Bulion powstaje w trakcie gotowania, wydobywając się z mięsa.

Składniki

  • Mięso mielone (wołowe lub baranie)
  • Cebula
  • Czosnek
  • Zioła
  • Grzyby

Kategorie

  • Pierogi
  • Potrawy mięsne
  • Kuchnia kaukaska