Charente-Maritime
Charente-Maritime to departament położony w zachodniej Francji, nad Zatoką Biskajską (Ocean Atlantycki), w regionie Nowa Akwitania. Oznaczony numerem 17, jego stolicą jest La Rochelle. Departament został utworzony 4 marca 1790 roku, pierwotnie nosząc nazwę Charente-Inférieure, a w 1941 roku przyjął obecną nazwę ze względu na bliskość ujścia rzeki Charente do oceanu.
Podział administracyjny
Departament Charente-Maritime dzieli się na:
- 5 podprefektur
- 51 kantonów
- 463 gminy
Geografia i gospodarka
Charente-Maritime charakteryzuje się zróżnicowaną linią brzegową oraz jest domem dla największego estuarium w Europie Zachodniej – Żyrondy. Główne rzeki to między innymi Charente. Departament nie ma dużych aglomeracji, ale wyróżnia się średnimi i małymi miastami, z których najważniejsze to La Rochelle, Saintes, Rochefort i Royan.
Gospodarka opiera się na zróżnicowanym rolnictwie oraz hodowli skorupiaków, które są największe we Francji. Sektor usług dominuje, z prawie trzema czwartymi miejsc pracy związanymi z handlem, administracją, usługami finansowymi oraz turystyką. Turystyka jest najszybciej rozwijającym się segmentem gospodarki departamentu.
Miejscowości
Wśród największych miejscowości departamentu znajdują się:
- La Rochelle
- Saintes
- Rochefort
- Royan
Turystyka
Charente-Maritime przyciąga turystów dzięki korzystnym warunkom klimatycznym, bogatemu dziedzictwu architektonicznemu, ciekawej ofercie kulturalnej oraz różnorodnej linii brzegowej. Region ten jest jednym z najważniejszych ośrodków turystycznych we Francji, po Lazurowym Wybrzeżu.
Do atrakcji turystycznych należą:
- La Rochelle i Stary Port
- Saintes
- Rochefort
- Royan
- Fort Boyard
Omułek jadalny (Mytilus edulis) jest lokalnym produktem regionalnym, który stanowi ważny element gastronomii i kultury kulinarnej departamentu.