Dzisiaj jest 13 lutego 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama

Bruschetta

Chcę dodać własny artykuł

Bruschetta

Bruschetta to włoska przekąska, zaliczana do typowych antipasto. Jest to grzanka z pieczywa, posmarowana oliwą i roztartym czosnkiem. Najpopularniejsza wersja bruschetty zawiera świeżo pokrojone pomidory oraz bazylię, a danie często serwowane jest jako dodatek do zup.

Pochodzenie bruschetty sięga czasów rolników zajmujących się uprawą oliwek. Przekąska powstała w miejscach pracy, gdzie robotnicy opiekali na ogniu kawałki chleba, skrapiając je oliwą i solą. Nie jest do końca jasne, z którego regionu Włoch pochodzi ten specjał, ale przypuszcza się, że może to być Toskania, Kalabria, Apulia lub inne południowe tereny Włoch.

Co roku, 2 lutego, w Spello (Umbria) odbywa się święto bruschetty, znane jako Sagra della bruschetta.

Kategorie

  • Kuchnia włoska
  • Przystawki
  • Kanapki