Reklama
Dzisiaj jest 10 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama

Brem

Brem – Wino Ryżowe z Bali

Brem to lekko słodkawe wino ryżowe pochodzące z wyspy Bali, będące wynikiem fermentacji ryżu. Jest to ogólna nazwa dla indonezyjskich produktów fermentacyjnych, a jego popularność na Bali jest znacząca.

Reklama

Napój ten wytwarzany jest głównie z ciemnego lub jasnego winogronowego ryżu, znanego jako Ragi Tape – tapai. Często do procesu fermentacji wykorzystuje się także tapiokę oraz ananasa, które nadają mu unikalny smak, wzbogacony aromatami cynamonu i tytoniu.

Charakterystyka Bremu

  • Smak: słodki i lekko kwaskowaty
  • Zawartość alkoholu: od 5% do 15%
  • Proces produkcji: przypomina warzenie piwa

Brem balijski to wyjątkowy napój, który odzwierciedla lokalną kulturę i tradycje winiarskie Bali.

Reklama
Reklama

Przypisy

Reklama