Dzisiaj jest 22 kwietnia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama

Aloes zwyczajny

Chcę dodać własny artykuł

Aloes zwyczajny

Aloes zwyczajny, znany również jako aloes barbadoski (Aloe vera), to gatunek byliny pochodzący z Afryki i Azji Mniejszej.

Morfologia

  • Pokrój: Wysokość do 80 cm, z licznymi odrostami.
  • Liście: Szarozielone, młode liście są biało nakrapiane.
  • Kwiaty: Żółte, zebrane w wydłużone grona.

Właściwości fitochemiczne

Liście aloesu składają się w 96% z wody, a pozostałe 4% to składniki odżywcze, w tym około 270 substancji o dużej aktywności biologicznej. Zawierają one:

  • Dużą ilość błonnika (około 73% suchej masy).
  • Popiół (około 16,9%).
  • Tłuszcze (około 2,9%).

Aloes jest bogaty w białka, w tym 18 z 22 aminokwasów, w tym 7 egzogennych. Zawiera również polipeptydy, które hamują wzrost grzybów, oraz polisacharydy, które są składnikiem substancji śluzowych żelu aloesowego.

Zastosowanie

Roślina lecznicza

Surowiec zielarski pozyskiwany z aloesu to zagęszczony i wysuszony sok z liści, który powinien zawierać co najmniej 28% pochodnych hydroksyantracenu w przeliczeniu na barbaloinę. Chociaż dowody na zdrowotne właściwości aloesu są ograniczone, niektóre zastosowania obejmują:

  • Przyspieszenie gojenia poparzeń I i II stopnia oraz odmrożeń.
  • Wsparcie w leczeniu niektórych chorób skóry, takich jak łuszczyca.
  • Obniżenie poziomu glukozy i lipidów we krwi u pacjentów z cukrzycą i zespołem metabolicznym.
  • Działanie przeczyszczające.

Należy jednak unikać długotrwałego stosowania aloesu, ze względu na ryzyko zapalenia nerek oraz potencjalne działanie kancerogenne.