Aktinidia
Aktinidia (Actinidia Lindl.) to rodzaj pnączy z rodziny aktinidiowatych, składający się z około 55 do 75 gatunków. Rośliny te mogą osiągać długość powyżej 20 m, charakteryzując się długimi pędami oraz przetchlinkami. Pąki zimowe są drobne.
Systematyka
Aktinidia należy do rodziny aktinidiowatych Actinidiaceae, która wraz z rodziną Roridulaceae wchodzi w skład rzędu wrzosowców, będącego częścią grupy astrowych (asterids) w obrębie dwuliściennych właściwych (eudicots).
Zastosowanie
- Owoce kiwi: Owoce te spożywane są na surowo, można je jeść w całości, włącznie ze skórką, która jest źródłem witamin.
- Wartość odżywcza: Kiwi zawiera dużą ilość witaminy C (około 90 mg w 100 g owoców), potas, witaminy A, E, K, wapń, żelazo i kwas foliowy.
- Potencjalne alergie: Surowe owoce zawierają peptydazę (aktynidynę), która może wywoływać alergie, szczególnie u osób uczulonych na papaję lub ananasy.
Linki zewnętrzne
- Aktinidia – na plantacje towarowe (artykuł z czasopisma „Hasło Ogrodnicze” z 2002)
Kategoria: Aktinidiowate