Agar – Substancja Żelująca
Agar, znany również jako agar-agar (E406), to roślinna substancja żelująca, głównie składająca się z galaktozy, trudnej do przyswojenia przez człowieka. W zimnej wodzie agar pęcznieje, podczas gdy w temperaturze 90–100 °C rozpuszcza się, a w temperaturze 40–50 °C zestala się w żel. Po podgrzaniu do 90–100 °C żel ponownie się topnieje.
Skład
Agar zawiera około 90% polisacharydów, głównie agarozy (70%) oraz kwaśnej agaropektyny. Zawartość kwasu siarkowego w agaru wynosi od 0,3% do 5%, a jego skład może różnić się w zależności od źródła.
Produkcja
Agar uzyskuje się z krasnorostów, które są zbierane, myte i suszone na słońcu. Po wysuszeniu są gotowane, a następnie oczyszczane z białek oraz innych substancji. Ostateczny produkt formuje się w bloki, które są cięte na cienkie pasma. Proces produkcji obejmuje również wymrażanie i suszenie, a roczna produkcja wynosi kilka milionów ton.
Zastosowania
- Środek łagodnie przeczyszczający w przemyśle spożywczym.
- Naturalny środek żelujący w produkcji słodyczy, dżemów i galaretek.
- Wykorzystywany w fotografii, chemii i farmacji.
- Podkład do pożywek w mikrobiologii i biotechnologii.
Bezpieczeństwo Stosowania
Agar jest uznawany za bezpieczny dodatek do żywności (E406) i jest dopuszczony przez Unię Europejską. Spożywany w normalnych ilościach nie jest szkodliwy. Dawka śmiertelna (LD50) dla szczurów wynosi 11 g/kg masy ciała.