Dzisiaj jest 28 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama

Idealne faworki siostry Faustyny: odkryj sekret kruchego ciasta

Karnawał trwa w najlepsze, a to idealny czas, by delektować się pączkami i faworkami, szczególnie tymi, przygotowanymi w domowym zaciszu. Niemniej jednak, nie każdy przepis zapewni spektakularne rezultaty. Przedstawiamy wyjątkową recepturę na faworki, które mogą dorównywać słynnym smakołykom siostry Anastazji! Faworki autorstwa siostry Faustyny są prawdziwą rozkoszą dla podniebienia. Kluczem do ich wyjątkowego smaku jest staranne wyrobienie ciasta.

CRUST I CHRUST

Faworki, znane również jako chrust, to cienkie paski ciasta smażone w głębokim tłuszczu. Choć na pierwszy rzut oka wyglądają na lekkie jak piórko, w rzeczywistości każde 100 gramów tych smakołyków to około 500 kcal. Karnawał jest jednak okresem radości, dlatego wiele osób w ostatki oddaje się smażeniu chrustu. Jak zatem przygotować faworki, które zachwycą smakiem? Odpowiedzi dostarcza siostra Faustyna, znana z prostych, ale sycących przepisów.

PROSTE PRZYGOTOWANIE

Przyrządzenie faworków nie musi być skomplikowane. Podstawowe składniki znajdzie każdy, nawet początkujący kucharz. Ważne jest jedynie, by zwrócić uwagę na szczegóły.

Ogromnym sekretem kruchych faworków siostry Faustyny jest właściwie wyrobione ciasto. Powinno być ono elastyczne i miękkie, co zapewnia idealne połączenie składników. Należy jednak uważać, by nie przeginać z wyrabianiem, ponieważ nadmiar glutenu może sprawić, że ciasto stanie się gumowate. Wielu niedoświadczonych kucharzy nie docenia również znaczenia ubijania, a to kluczowy krok do uzyskania chrupkości. Dlatego nie pomijajcie go.

Wybór odpowiedniej mąki również ma znaczenie. Najlepsza będzie mąka tortowa typu 450, która nada ciastu odpowiednią strukturę i gęstość, niezbędną do uzyskania perfekcyjnego rezultatu. Ostatnia wskazówka dotyczy grubości ciasta; im cieńsze, tym lepszy efekt. To właśnie cienkie placki zagwarantują sukces faworków.

SKŁADNIKI I WYKONANIE

Składniki na faworki siostry Faustyny:

Wykonanie:

1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj 2 żółtka, sól, spirytus i śmietanę. Wyrabiaj, aż składniki dobrze się połączą, a następnie uformuj kulkę z ciasta.

2. Przełóż kulę na stolnicę posypaną mąką. Energicznie ubijaj ciasto wałkiem, aż pojawią się pęcherzyki powietrza; im więcej ich będzie, tym lepiej. Następnie owiń ciasto folią i wstaw do lodówki na 30 minut.

3. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, przełóż je na stolnicę posypaną mąką, a następnie rozwałkuj na bardzo cienki placek. Pokrój go w paski o wymiarach 12×3 cm, natnij na środku i przewlecz jedną końcówkę przez powstały otwór, tworząc charakterystyczny kształt faworków.

4. W dużym garnku rozgrzej olej. Jeśli wrzucony kawałek ciasta natychmiast otoczy się bąbelkami, temperatura jest odpowiednia. Smaż faworki na złoty kolor z obu stron, a następnie wyjmij je łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Po ostygnięciu posyp je cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym.

Jak przygotować puszyste i delikatne faworki? Pamiętaj o tej jednej kluczowej rzeczy, a będziesz zachwycać domowników. Dzięki prostemu trikowi, ciasto na faworki stworzysz w zaledwie 15 minut, bez zbędnego wyrabiania. Spróbuj już dziś i delektuj się tymi pysznymi przysmakami!

O autorze:

Remigiusz Buczek

Piszę tu i tam, a bardziej tu. Zainteresowania to sport, polityka, nowe technologie.
Już dziś dołącz do naszej społeczności i polub naszą stroną na Facebooku!
Polub na
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Przeczytaj również:

Artykuły minuta po minucie