Jajka to zdrowy produkt, który cieszy się dużym zainteresowaniem wśród konsumentów. W sklepach zazwyczaj można je znaleźć na półkach, natomiast w domu często przechowuje się je na specjalnym stojaku zamocowanym na drzwiach lodówki. Należy jednak mieć świadomość, że taki sposób przechowywania nie zawsze jest optymalny.
W niektórych mniejszych sklepach jajka są przechowywane w lodówkach obok innych produktów, jak sery. W większości dużych supermarketów jajka są ustawiane na półkach. Jak więc należy przechowywać jajka, aby zachować ich świeżość?
Najlepiej przechowywać jajka w warunkach chłodniczych, ponieważ temperatura pokojowa może negatywnie wpływać na ich trwałość. Dlatego zaleca się trzymanie ich w lodówce. Warto pamiętać, że przed użyciem jajka należy wyjąć na krótko z lodówki, a w przypadku ogrzania ich do temperatury pokojowej, nie powinno się ich ponownie schładzać.
Poza lodówką jajka można przechowywać w miejscu chłodnym, zacienionym i suchym, jednak temperatura nie powinna przekraczać 12 stopni Celsjusza, a czas przechowywania nie powinien przekraczać 14 dni. W porównaniu do tego, w lodówce jajka można trzymać nawet do 5 tygodni.
Jeśli preferujemy przechowywanie jajek w warunkach pokojowych, należy pamiętać, aby temperatura nie przekraczała 20 stopni Celsjusza. Można je trzymać na przykład w szafce lub spiżarni, ale zaleca się przechowywanie ich w pudełkach, aby uniknąć absorbowania innych zapachów.
W lodówce lepiej jest umieszczać produkty z konserwantami, jak dżemy czy soki, natomiast mleko i jajka warto przechowywać w innych miejscach, ze względu na zmienność temperatury. Warto również pamiętać o odpowiednim ułożeniu jajek w opakowaniu, by komora powietrzna znajdowała się na górze, co może wpłynąć pozytywnie na ich świeżość.
Źródło/foto: Polsat News