Święta Bożego Narodzenia to czas radości, spotkań z najbliższymi i, niestety, również momenty, w których alkohol często króluje na stołach. Wielu kierowców zastanawia się, ile czasu powinno minąć od spożycia trunków, zanim usiądą za kierownicą. Warto pamiętać, że alkohol metabolizuje się w organizmie w tempie około 0,1-0,2 promila na godzinę, co niesie za sobą istotne konsekwencje dla bezpieczeństwa na drogach.
ZATRZYMANIA PO ALKOHOLU W WIGILIĘ
W ostatni czwartek Komenda Główna Policji ogłosiła wyniki działań prowadzonych w czasie tegorocznej Wigilii. Tego dnia zatrzymano 174 kierowców, którzy zdecydowali się na jazdę po spożyciu alkoholu. To przestroga, że świąteczna atmosfera nie zwalnia nas z odpowiedzialności na drodze.
KTO JEST NA GRZYCIE?
Alkohol wpływa na naszą zdolność do koncentracji i wydłuża czas reakcji, co w kontekście kierowania pojazdem stanowi poważne zagrożenie. Czas spędzony przy świątecznym stole sprzyja spożywaniu trunków, ale czas ich utrzymywania się w organizmie zależy od wielu czynników: masy ciała, płci, wieku, a także tego, co jemy i pijemy w trakcie konsumpcji alkoholu. Pamiętaj, że dobre samopoczucie nie oznacza wcale pełnej trzeźwości.
METABOLIZM ALKOHOLU
Jak podaje książka „Ile możesz wypić? O nałogach i ich leczeniu” autorstwa Johannesa Lindenmeyera, pięć minut po spożyciu alkoholu poziom etanolu we krwi zaczyna rosnąć, a maksymalne wartości osiąga w ciągu 30–60 minut. Warto wiedzieć, że 20% spożytego alkoholu przedostaje się do krwiobiegu przez ściany żołądka, reszta wchłania się w jelicie cienkim.
Średnie tempo metabolizowania alkoholu wynosi od 0,1 do 0,15 promila na godzinę. Dr Eryk Matuszkiewicz, specjalista toksykologii klinicznej, zaznacza, że w niektórych przypadkach może to być nawet 0,2 promila. Tak więc, odczekanie 10 godzin na metabolizowanie 2 promili alkoholu nie jest zabawą, a obowiązkiem.
ALKOHOLOWE ZASADY I PRZYBLIŻONE CZASY TRZEŹWIENIA
Po spożyciu jednego piwa o zawartości 5% alkoholu, organizm potrzebuje od 2,5 do 3 godzin na pełne wytrzeźwienie. W przypadku trzech półlitrowych piw, które dostarczają około 0,8 promila, ciało potrzebuje aż osiem godzin. Wino, które zazwyczaj zawiera około 10% alkoholu, sprawia, że po wypiciu jednego kieliszka (250 ml) czekanie wynosi również około 2,5 godziny. Choć szampan może metabolizować się nieco szybciej z powodu dwutlenku węgla, czas jego utrzymywania w organizmie jest bardzo zbliżony do wina.
CZY PIWO BEZALKOHOLOWE JEST BEZPIECZNE?
Czy piwo bezalkoholowe może być zagrożeniem? Zgodnie z prawem jego zawartość alkoholu nie może przekraczać 0,5%. Redaktor serwisu motoryzacyjnego Autokult.pl przeprowadził eksperyment, pijąc przez trzy godziny dwa litry piwa bezalkoholowego, a wynik alkomatu pokazał 0,10 promila zaraz po ostatnim łyku, aby po pięciu minutach wynieść 0,0 promila.
Przykładem może być także popularny youtuber Radek Kotarski, który po spożyciu potrawy z 200 ml wina uzyskał wynik 0,3 promila zaraz po jedzeniu, ale osiągnął wynik 0,0 promila już po pół godzinie. Warto jednak zachować ostrożność wobec alkoholu resztkowego, który występuje w produktach jak cukierki. Choć ulatnia się szybko, tuż po spożyciu alkomat może wykazać podwyższone stężenie alkoholu.
KONSEKWENCJE PRAWNE
Interesujące jest, że stan po spożyciu alkoholu zaczyna się w przedziale od 0,2 do 0,5 promila alkoholu we krwi, a za prowadzenie w takim stanie grozi kara do 5000 zł oraz możliwe zatrzymanie prawa jazdy. Nietrzeźwość zaczyna się od 0,5 promila, co wiąże się z jeszcze poważniejszymi konsekwencjami, w tym karą pozbawienia wolności do dwóch lat. Uczmy się być odpowiedzialnymi użytkownikami dróg — zarówno podczas świąt, jak i na co dzień.
Źródło/foto: Onet.pl
Foto: Dax, Monkey Business Images / Shutterstock.