Grupa senatorów we Włoszech wystąpiła przeciwko procesowi napowietrzania lodów, czyli powszechnej praktyce, która sprawia, że są one bardziej puszyste. „Dosyć płacenia za powietrze” – mówią stanowczo parlamentarzyści.
Projekt przepisów przygotowany przez sześciu senatorów z dwóch centrolewicowych ugrupowań przewiduje karę pieniężną do 10 tysięcy euro dla producentów lodów, którzy nadmuchują je powietrzem, aby zwiększyły swoją objętość. Cytowani przez prasę wnioskodawcy wyjaśnili, że ich celem jest ochrona uczciwego rzemieślniczego wytwarzania lodów oraz ich konsumentów.
Lody z małych zakładów rzemieślników mają maksymalnie 30 proc. powietrza, które powstaje w procesie mieszania składników. Natomiast lody przemysłowe zawierają nawet 80 proc. wtłoczonego powietrza.
We włoskim ustawodawstwie w przeciwieństwie do takich produktów jak makaron czy pizza, lodom nie zagwarantowano żadnej ochrony. W opinii ekspertów w produkcji lodów, także rzemieślniczej, panuje niekontrolowany w żaden sposób chaos i dlatego przepisy, które będą chronić te prawdziwe i ich uczciwych producentów są potrzebne.
źródło: PAP