Przygotowanie kaszy bulgur
Na początek, w dużym garnku zagotuj wodę. Kiedy zacznie wrzeć, dodaj kaszę bulgur, zamieszaj, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Po tym czasie, kasza powinna wchłonąć całą wodę. Odstaw ją na bok, aby zupełnie ostygła, bo nie ma nic gorszego niż gorąca kasza w sałatce!
Przygotowanie warzyw
Teraz czas na warzywa! Dokładnie umyj wszystkie składniki, bo nie chcemy żadnych brudnych smaków w naszej sałatce. Pokrój pomidory w drobną kostkę, a ogórka obierz i również pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj drobno, a jeśli masz ochotę, przeciśnij przez praskę ząbek czosnku dla aromatu. Pamiętaj, że czosnek to opcjonalny dodatek, więc możesz go pominąć, jeśli nie jesteś jego fanem!
Siekanie pietruszki
Czas na pietruszkę! Weź pęczek świeżej natki i bardzo drobno ją posiekaj. Dzięki temu w sałatce nie tylko pięknie się zaprezentuje, ale też doda mnóstwo smaku. Im drobniej pokroisz, tym lepiej!
Mieszanie składników
W dużej misce połącz ostudzoną kaszę bulgur z wcześniej pokrojonymi warzywami oraz posiekaną natką pietruszki. Jeśli chcesz dodać miętę, to właśnie teraz jest najlepszy moment. Pamiętaj, że liście mięty dodają fresch i aromatyczny smak, więc nie żałuj ich!
Doprawianie
Czas na dressing! W osobnej miseczce wymieszaj sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Następnie polej tym przygotowaną sałatkę. Użyj dużej łyżki, aby wszystko delikatnie wymieszać, tak, żeby składniki pięknie się połączyły. Chodzi o to, aby każdy kęs był pełen smaku!
Podanie
Na koniec odstaw sałatkę do lodówki na około 30 minut, żeby wszystkie smaki miały czas się przegryźć. Kiedy będzie gotowa, możesz podać ją schłodzoną. Idealna na każdą okazję!