Burger Drwala stał się zaskakującym fenomenem. Jego ogromna popularność zachęciła specjalistów kulinarnych do opracowania nowego, interesującego dania – sałatki drwala. Warto skorzystać z tego prostego przepisu, zwłaszcza że sałatka drwala doskonale nadaje się na andrzejkowe przyjęcie. I to nie tylko na tę okazję…
Burger Drwala to jedna z kultowych propozycji sieci McDonald’s. Kanapka składa się z kotleta wołowego, panierowanego sera oraz chrupiącego bekonu. Od ubiegłego roku Drwal zyskał internetową popularność, ponieważ kulinarni celebryci zaczęli tworzyć różne domowe wersje tej potrawy. Dzięki nim mamy dostęp do wielu przepisów. „Drwal musi odczuwać to, co je, a nie spożywać bezsmakową breję,” twierdzi znany kucharz Tomasz Strzelczyk, przygotowując sos do burgerów z dodatkiem papryczki jalapeño.
Jednak burgery Drwala to tylko początek! Wzrost popularności tych kanapek przyczynił się do powstania przepisów na charakterystyczne sałatki – zarówno z wołowiną, jak i kurczakiem. Zawierają one składniki znane z legendarnej bułki, ale są ułożone w efektowne warstwy.
Do miski wrzucamy zapieczoną bułkę z serem, mielone mięso, panierowany ser, sałatę lodową, boczek, sos oraz żurawinę. Tego rodzaju sałatka to świetny pomysł na danie imprezowe, ale równie dobrze sprawdzi się jako obiad lub lunch. Możemy serwować ją na zimno lub zapiec w piekarniku, podając na ciepło.
### Składniki:
### Wykonanie:
Ser camembert kroimy w niewielką kostkę. Obtaczamy go najpierw w jajku, a następnie w mieszance bułki tartej i pokruszonych płatków kukurydzianych. Przygotowany w ten sposób ser smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zrumieni, a następnie odstawiamy do ostudzenia.
Mięso przygotowujemy w następujący sposób: na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy mięso, doprawiając solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem oraz sosem sojowym. Po usmażeniu, odstawiamy do wystudzenia.
Bułkę przekrawamy na pół wzdłuż. Żółty ser ścieramy na tarce i posypujemy nim obie połówki bułki od zewnętrznej strony. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 5 minut, następnie studzimy i kroimy w kostkę.
Boczek kroimy w kostkę i smażymy na suchej patelni, aż stanie się chrupiący. Sałatę lodową siekamy w paski. Przygotowujemy sos, mieszając majonez z musztardą i ketchupem.
W salaterce układamy kolejno: połowę sałaty lodowej, usmażone mięso, panierowany camembert, drugą część sałaty, sos majonezowy, żurawinę, boczek i bułkę zapieczoną z serem.
Sposób na wyśmienite danie z piersi kurczaka. Gwarantujemy, że wszyscy będą zachwyceni!
Z tym przepisem na pastę do chleba, stworzoną z mięsa, wina i przypraw, oczarujesz wszystkich.
Burger Drwala powraca – znana jest już data!
Tekst po raz pierwszy ukazał się na stronie Faktu 22 stycznia 2023 roku.