Dzieżka pomarańczowa
Dzieżka pomarańczowa (Aleuria aurantia) to gatunek grzybów z rodziny Pyronemataceae.
Systematyka i nazewnictwo
Gatunek klasyfikowany jest w systematyce jako: Aleuria, Pyronemataceae, Pezizales, Pezizomycetidae, Pezizomycetes, Pezizomycotina, Ascomycota, Fungi. W polskim nazewnictwie uznawany przez A. Chmiela.
Morfologia
Owocnik ma średnicę od 2 do 10 cm. Młode osobniki są niemal kuliste, a z czasem przybierają kształt miskowaty z powyginanym brzegiem, by w końcu stać się płaskimi, okrągłymi formami. Brak trzonu. Wewnętrzna warstwa, w której powstają zarodniki, jest gładka i może mieć kolor od żółtoczerwonego do pomarańczowego. Zewnętrzna strona jest delikatnie aksamitna i bladożółta.
Miąższ jest cienki, kruchy i wodnisty, o białoszarym kolorze. Smak i zapach są słabe, jednak po rozdrobnieniu zapach staje się przyjemny.
Występowanie i siedlisko
Dzieżka pomarańczowa występuje na całym świecie, z wyjątkiem Antarktydy. W Europie można ją spotkać aż po Islandię i archipelag Svalbard. Grzyb ten jest saprotroficzny, a jego owocniki pojawiają się od późnego lata do jesieni, często w dużych grupach. Preferuje nasłonecznione miejsca, takie jak:
- drogi leśne i ich obrzeża
- przykopki i rowy
- wypaleniska
- parki, cmentarze, ogrody
Znaczenie
Dzieżka pomarańczowa jest jadalna, lecz pozbawiona wyrazistego smaku. Często stosowana jest do dekoracji potraw.
Podobne gatunki
- Poduszeczka pomarańczowa (Pulvinula constellatio) – owocniki krążkowate lub poduszeczkowate.
Przypisy
Kategoria: Pyronemataceae, Grzyby jadalne, Grzyby wypaleniskowe, Mykobiota Polski.