Olej z pestek winogron – to roślinny olej spożywczy o zielonkawym zabarwieniu, pozyskiwany z nasion winorośli.
Wartości odżywcze
Olej z pestek winogron charakteryzuje się następującymi wartościami odżywczymi (na 100 g):
- Wartość energetyczna: 3700 kJ
- Białka: 0 g
- Węglowodany: 0 g
- Tłuszcze: 100 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 10,75 g
- Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 20,58 g
- Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 68,65 g
- Omega-3: 0,16 g
- Omega-6: 68,49 g
- Witamina E: 28,8 mg
Profil kwasów tłuszczowych
W 100 g oleju znajdują się następujące kwasy tłuszczowe:
- Nasycone:
- Kwas mirystynowy: 0,01 g
- Kwas palmitynowy: 7,08 g
- Kwas stearynowy: 3,63 g
- Kwas arachidowy: 0,03 g
- Jednonienasycone:
- Kwas oleopalmitynowy: 0,01 g
- Kwas oleinowy: 20,57 g
Olej z pestek winogron jest bogaty w witaminę E oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe, co czyni go cennym składnikiem diety.