Dzisiaj jest 25 lutego 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama

Aminotransferaza asparaginianowa

Chcę dodać własny artykuł

Aminotransferaza asparaginianowa (AST)

Aminotransferaza asparaginianowa, znana również jako AST, AspAT lub GOT, to enzym (EC 2.6.1.1), który uczestniczy w przemianach białek. Należy do grupy transferaz, które przenoszą grupy aminowe z aminokwasów na α-ketokwasy.

Przyczyny wzrostu aktywności AST

Wzrost aktywności aminotransferazy asparaginianowej może wskazywać na różne schorzenia, w tym:

  • martwica mięśnia serca (np. zawał serca)
  • choroby wątroby (zapalenie wątroby)
  • uszkodzenia mięśni szkieletowych (urazy, dystrofia, rabdomioliza)
  • mononukleoza zakaźna
  • hipoksja
  • niewydolność krążenia
  • zapalenie trzustki
  • stosowanie niektórych leków psychotropowych (np. agomelatyna, amisulpryd)

Wskaźnik de Ritisa

W diagnostyce często określa się poziomy AST oraz aminotransferazy alaninowej (ALT). Wprowadzono pojęcie wskaźnika de Ritisa, który jest stosunkiem AST do ALT. W normalnych warunkach wskaźnik ten jest większy od 1. Spadek poniżej 0,9 sugeruje chorobę miąższu wątroby.

Mechanizm działania

Aminotransferaza asparaginianowa katalizuje reakcję transaminacji, która może być opisana wzorami:

  • α-ketokwas + kwas asparaginowy ⇌ kwas szczawiooctowy + α-aminokwas
  • α-aminokwas + kwas szczawiooctowy ⇌ α-ketokwas + kwas asparaginowy

Na przykład, kwas asparaginowy w połączeniu z α-ketoglutaranem przekształca się w kwas szczawiooctowy i kwas L-glutaminowy. Enzym cytozolowy przekształca szczawiooctan w asparaginian, a mitochondrialny asparaginian w szczawiooctan.