Dzisiaj jest 11 lutego 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama

Oskarżenie w sprawie śmiertelnego zatrucia galaretą. Małżeństwo przyznało się do winy

Małżeństwo, które sprzedawało mięso w galarecie z niebezpiecznie wysokim poziomem azotynu, stanie przed sądem w związku z nieumyślnym spowodowaniem śmierci oraz uszczerbku na zdrowiu. W lutym 2024 roku 54-letni obywatel Ukrainy, Jurij N., zmarł po spożyciu świńskiej galarety zakupionej na targowisku w Nowej Dębie, a dwie inne kobiety trafiły do szpitala z ciężkimi dolegliwościami. Jak zaznaczył prokurator, „oskarżeni przyznali się do zarzucanych im czynów i złożyli odpowiednie wyjaśnienia”.

SPRAWA ZATRUCIA Z LUTego 2024 ROKU

Do tragicznych wydarzeń doszło w lutym 2024 roku, kiedy po zjedzeniu wyrobów mięsnym z Nowej Dęby, Jurij N. stracił życie, a dwie starsze kobiety, w wieku 67 i 72 lata, wymagały hospitalizacji. Małżeństwo, 56-letnia Regina S. i jej rok starszy mąż Wiesław S., odpowiedzialni za hodowlę trzody chlewnej oraz produkcję i sprzedaż wyrobów na targowisku, zostało zatrzymane przez policję.

OSKARŻENIA I DALSZE POSTĘPOWANIE

Rzecznik Prokuratury Okręgowej w Tarnobrzegu, prokurator Andrzej Dubiel, poinformował, że małżeństwo S. usłyszało zarzuty nieumyślnego spowodowania śmierci oraz ciężkiego i średniego uszczerbku na zdrowiu dwóch innych osób. Prokuratura zarzuciła im również umyślne narażenie pokrzywdzonych na bezpośrednie niebezpieczeństwo. Oskarżeni przyznali się do winy.

W wyniku dalszych postępowań dowodowych oraz na podstawie raportów biegłych, prokuratura zmieniła charakter oskarżeń. Ostatecznie małżonkom postawiono zarzuty nieumyślnego spowodowania śmierci Jurija N. oraz ciężkich obrażeń ciała u dwóch kobiet. Biegli potwierdzili, że zgon został spowodowany zatruciem azotynem, a jego stężenie w galarecie mięsnej było ponad 100 razy wyższe od dozwolonych norm.

W obliczu tych oskarżeń, sąd będzie musiał zadecydować o przyszłości małżeństwa S. Na razie zastosowano wobec nich środki zapobiegawcze, w tym dozór policyjny i zakaz sprzedaży wyrobów mięsnych.

Źródło/foto: Interia

O autorze:

Remigiusz Buczek

Piszę tu i tam, a bardziej tu. Zainteresowania to sport, polityka, nowe technologie.
Już dziś dołącz do naszej społeczności i polub naszą stroną na Facebooku!
Polub na
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Przeczytaj również:

Artykuły minuta po minucie