Koktajl Kir
Kir to popularny koktajl alkoholowy, który należy do grupy aperitifów. Składa się z białego wina oraz crème de cassis, czyli likieru z czarnej porzeczki, który pochodzi z Dijon. Nazwa koktajlu wywodzi się od Félixa Kira, mera Dijon.
Skład i proporcje
Tradycyjny kir przygotowywany jest z białego wytrawnego wina Bourgogne Aligoté oraz likieru z czarnej porzeczki. Obecnie tylko jedna firma w Dijon, Lejay-Lagoute, ma prawo do produkcji oryginalnego likieru. Początkowe proporcje wynosiły 2/3 wina i 1/3 likieru, ale z czasem zmodyfikowano je na 3/4 wina i 1/4 likieru.
Warto zauważyć, że jeśli zamiast wina Bourgogne Aligoté użyje się innego białego wina lub likieru z innego regionu, koktajl nie może być nazywany kirem. W takim przypadku we Francji określany jest jako „blanc-cassis”, co oznacza „białe wino z czarną porzeczką”.
Warianty i odmiany
W barach i restauracjach można spotkać różne warianty „blanc-cassis”, często z dodatkiem likierów brzoskwiniowych lub jeżynowych. Jedną z popularnych odmian kiru jest kir royal, w którym białe wino zastępuje szampan.
Kategoria
- Koktajle alkoholowe