Dzisiaj jest 7 lutego 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama

Egzotoksyny

Chcę dodać własny artykuł

Egzotoksyny – charakterystyka

Egzotoksyny, znane również jako ektotoksyny, to silne toksyny białkowe, które są wydzielane do środowiska przez żywe komórki bakteryjne. Najczęściej są produkowane przez bakterie Gram-dodatnie, w tym:

  • laseczka tężca (Clostridium tetani)
  • inne bakterie z rodzaju Clostridium, takie jak C. septicum i C. botulinum
  • gronkowiec złocisty (Staphylococcus aureus)

Rzadziej egzotoksyny produkowane są przez bakterie Gram-ujemne, na przykład przez przecinkowca cholery.

Właściwości i działanie egzotoksyn

Egzotoksyny są wrażliwe na wysoką temperaturę i mogą prowadzić do poważnych zatruć przewodu pokarmowego oraz oddziaływać na układ nerwowy. Nawet w niewielkich ilościach (mikrogramowych) mogą być śmiertelne dla ludzi.

Jako antygeny, egzotoksyny mogą wywoływać odpowiedź immunologiczną organizmu. Poddane działaniu formaldehydu, zachowują swoją immunogenność, ale tracą zjadliwość, co jest wykorzystywane w produkcji toksoidów – szczepionek opartych na toksynach.

Porównanie z endotoksynami

Warto zauważyć, że drugim podstawowym rodzajem toksyn bakteryjnych są endotoksyny, które są znacznie mniej szkodliwe niż egzotoksyny.