Karnawał w pełni, a to oznacza, że możemy bez wyrzutów sumienia oddać się rozkoszom domowych słodkości, jak choćby oponki serowe według siostry Anastazji. To nie tylko pyszne, ale i łatwe do zrobienia smakołyki, które zachwycają swoją puszystością i delikatnością. Doskonale sprawdzą się podczas spokojnego popołudnia z książką, jak również na szampańskiej karnawałowej zabawie. Przepis, który posiadamy, to prawdziwe kulinarne arcydzieło, które warto wypróbować. Ważne jest, aby smażyć oponki w zdrowym tłuszczu.
Karnawałowe Smakołyki
W okresie karnawału Polacy uwielbiają sięgać po pączki, faworki, donuty i oponki. Każdy z tych przysmaków jest bogaty w kalorie, ale właśnie w tym tkwi ich urok – z przyjemnością delektujemy się nimi, zdając sobie sprawę, że taka okazja długo się nie powtórzy. Osoby pragnące przygotować coś szybkiego i smacznego powinny rozważyć przepis na serowe oponki siostry Anastazji. Gwarantujemy – to najlepszy sposób na karnawałowe słodkości.
Alternatywa dla Klasycznych Oponków
Oponki serowe to znakomita alternatywa dla tych drożdżowych. Proces przygotowania jest dziecinnie prosty: wystarczy połączyć składniki, zagnieść ciasto i już można smażyć. Ale na czym je usmażyć? Dawne pokolenia wybierały smalec ze względu na jego niską cenę i dostępność. Z kolei nowoczesne cukiernie korzystają z tłuszczu palmowego, co obniża koszty, lecz nie jest najlepszym wyborem zdrowotnym – jego duża zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych może wpływać negatywnie na nasz organizm.
Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest samodzielne przygotowanie oponków, używając oleju rzepakowego. Ma on wysoki punkt dymienia, co nie tylko sprzyja zdrowiu, ale również zapobiega przypaleniu oponków. Choć smażone ciasto serowe smakuje wyśmienicie samo w sobie, warto urozmaicić je cukrem pudrem lub lukrem. Dla miłośników nowych smaków polecamy posypanie oponek mieszanką cukru i cynamonu – wówczas zyskają one nutę cynamonowego aromatu, która kojarzy się z popularnymi cynamonkami.
Przepis na Oponki Serowe
Składniki:
(proszę dodać składniki zgodnie z oryginalnym przepisem)
Wykonanie:
Przesiej mąkę do miski, dodaj zmielony ser oraz pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie zagnieć na elastyczne i sprężyste ciasto. Oprósz powierzchnię mąką i rozwałkuj ciasto na grubość 1,5–2 cm. Wycinaj krążki, a w każdym z nich rób mały otwór za pomocą kieliszka. Smaż przygotowane oponki w głębokim oleju przez kilka minut z każdej strony, aż uzyskają złoty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym i udekoruj wedle uznania.
Przygotowanie oponków w ten sposób pozwoli Ci zjeść ich więcej. Ten prosty trik na pewno zaskoczy niejednego smakosza!