Placek skautowy
Placek skautowy to popularny, szybki do przygotowania słodki posiłek, szczególnie ceniony wśród skautów. Jego podstawowe składniki to mąka pszenna, biały cukier i woda. Kluczowe jest, aby masa nie była zbyt rzadka, co można ocenić na podstawie jej konsystencji.
Przygotowanie
Tradycyjnie placek piecze się na okorowanym patyku, o długości około łokcia. Istnieje kilka wskazówek dotyczących przygotowania masy:
- Jeśli masa spływa z patyka, jest zbyt rzadka – należy dodać więcej mąki.
- Jeśli masa nie trzyma się patyka, jest za gęsta.
Placek można piec nad ogniskiem lub kuchnią polową, a ogień nie musi być intensywny. Dla uzyskania lepszego smaku, zaleca się posmarowanie placka masłem przed pieczeniem, co przyczynia się do uzyskania rumianej i chrupiącej skórki.
Podanie
Placek skautowy, mimo swojej słodyczy, często podawany jest z dżemem, co dodatkowo wzbogaca jego smak. Warto również wspomnieć o podobnej potrawie, jaką jest podpłomyk, chociaż różni się ona od placka skautowego.
Kategorie
- Harcerstwo
- Placki
- Rodzaje pieczywa