Dzisiaj jest 23 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama

Chymotrypsyna

Chcę dodać własny artykuł

Chymotrypsyna – Enzym Trawienny

Chymotrypsyna (EC 3.4.21.1) jest proteolitycznym enzymem trawiennym, który jest produkowany przez trzustkę w formie proenzymu chymotrypsynogenu. Enzym ten jest aktywowany przez trypsynę i działa w jelicie cienkim, gdzie rozkłada łańcuchy peptydowe białek.

Aktywność i Funkcja

Chymotrypsyna wykazuje maksymalną aktywność w pH 8–9. W przeciwieństwie do trypsyny, nie ma wpływu na krzepnięcie krwi. Enzym ten preferencyjnie hydrolizuje wiązania peptydowe po karboksylowej stronie reszt aminokwasowych o hydrofobowych łańcuchach bocznych, zwłaszcza takich jak:

  • tryptofan
  • fenyloalanina
  • tyrozyna
  • leucyna

Aktywacja Chymotrypsynogenu

Chymotrypsynogen składa się z 245 reszt aminokwasowych i jest aktywowany przez proces proteolityczny. Dwa dipeptydy są usuwane przez trypsynę, co prowadzi do powstania aktywnej formy enzymu, znanej jako α-chymotrypsyna. Stabilizacja tej cząsteczki zachodzi dzięki połączeniu trzech części przez dwa mostki dwusiarczkowe.

Podsumowanie

Chymotrypsyna odgrywa kluczową rolę w procesie trawienia, rozkładając białka w jelicie cienkim. Jej aktywność i mechanizm działania są istotne dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.

Przypisy

  • Kategoria: ATC-B06
  • Kategoria: ATC-S01
  • Kategoria: Enzymy trawienne układu pokarmowego
  • Kategoria: Geny na chromosomie 16