Amur czarny
Amur czarny (Mylopharyngodon piceus) to gatunek słodkowodnej ryby z rodziny karpiowatych (Cyprinidae), będący jedynym przedstawicielem rodzaju Mylopharyngodon.
Występowanie
Amur czarny występuje w Chinach, Tajwanie oraz w południowej części dorzecza Amuru. Został aklimatyzowany w dorzeczu Wołgi, Dunaju, północnej części zlewiska Morza Czarnego, a także w Ameryce Północnej. Preferuje spokojne i głębokie wody rzek oraz jeziora o mulistym lub piaszczystym podłożu, a także jest mało wrażliwy na zmiany temperatury wody.
Opis
Amur czarny osiąga długość do 80 cm, z maksymalnym zarejestrowanym osobnikiem mierzącym 148 cm i ważącym 39,5 kg. Posiada wydłużone, walcowate ciało z zaokrąglonym brzuchem. Jego pysk jest tępy, a oczy małe. Ciało pokrywają duże łuski, a liczba łusek wzdłuż linii bocznej wynosi 39–42. Ryba ma 1 lub 2 szeregi masywnych zębów gardłowych, które służą do miażdżenia muszli. Płetwa grzbietowa ma 9 promieni, a odbytowa 10, wszystkie promienie są miękkie. Ubarwienie grzbietu jest ciemne, prawie czarne, boki jaśniejsze, a brzuch brudnobiały ze słabym połyskiem. Płetwy są ciemnoszare.
Odżywianie
Amur czarny żywi się głównie ślimakami z rodzaju Viviparus, a także owadami wodnymi.
Rozród
Informacje na temat rozrodu amura czarnego są ograniczone; wiadomo jedynie, że ikra unosi się swobodnie w toni wodnej.
Znaczenie gospodarcze
W Azji amur czarny jest poławiany na dużą skalę i hodowany w stawach, co podkreśla jego znaczenie gospodarcze.