Kolacja – Definicja i Historia
Kolacja to ostatni posiłek wieczorny, którego nazwa pochodzi od łacińskiego słowa collatio, oznaczającego zbiórkę lub zgromadzenie. Od XVI wieku termin ten zaczął zastępować wieczerzę, a w drugiej połowie XVIII wieku oznaczał elegancką uroczystość.
Zmiany w Pojęciu Kolacji
Początkowo kolacje odbywały się w godzinach porannych i południowych. Z biegiem czasu, ich godziny przesunęły się na wieczór, co doprowadziło do powszechnego użycia tego terminu na określenie ostatniego posiłku dnia. Gdy kolacja ma charakter szczególnego zgromadzenia, określa się ją jako uroczystą kolację.
Godziny Spożywania Kolacji
W Polsce i Europie kolację spożywa się zazwyczaj w godzinach 18-21. W Hiszpanii, kolacja odbywa się znacznie później, pomiędzy 21 a północą.
Różnice Językowe
W językach takich jak francuski, włoski i hiszpański, formy collation, colazione i colación mają inne znaczenia niż polska kolacja, mimo że wszystkie wywodzą się od łacińskiego collatio.