Efektywne Mikroorganizmy (EM)
Efektywne Mikroorganizmy, znane jako EM (z ang. effective microorganisms), to zespół mikroorganizmów, w tym bakterii i grzybów, które występują w naturalnych ekosystemach. Te mikroorganizmy są uważane za kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmów wyższych dzięki ich zdolności do utrzymywania równowagi w środowisku.
Koncepcja EM została opracowana przez profesora Teruo Higa z Uniwersytetu Ryukyus na Okinawie. Swoje obserwacje opisał w książce „Rewolucja w ochronie naszej planety”. Na podstawie tych badań powstała technologia EM, której celem jest ochrona środowiska naturalnego.
Technologia EM
Technologia EM jest propagowana na całym świecie przez organizację EMRO. W Polsce zajmują się tym między innymi Greenland Technologia EM oraz PHU Eko-Agrotech.
Skład Mieszanki EM
Mieszanka EM zawiera około 80 gatunków mikroorganizmów, w tym:
- bakterie kwasu mlekowego
- bakterie propioniowe
- bakterie fotosyntetyzujące
- bakterie azotowe
- drożdże
- promieniowce
Wiele z tych mikroorganizmów ma zastosowanie w medycynie oraz przemyśle spożywczym, a także jest wykorzystywanych w produkcji mleczarskiej i serowarskiej.
Podsumowanie
Efektywne Mikroorganizmy stanowią istotny element w ekologii, a ich zastosowanie w różnych dziedzinach może przyczynić się do ochrony środowiska naturalnego i poprawy jakości życia.