Przemysł owocowo-warzywny
Przemysł owocowo-warzywny zajmuje się przerobem owoców i warzyw na różnorodne przetwory, w tym:
- mrożonki owocowo-warzywne
- zagęszczone soki owocowe i warzywne
- soki i napoje owocowe oraz warzywne
- wyroby skrzepłe (dżemy, powidła, marmolady, konfitury)
- marynaty, kompoty, konserwy warzywne i warzywno-mięsne
- susze
- wina owocowe i miody pitne
Przemysł owocowo-warzywny w Polsce
W Polsce przemysł owocowo-warzywny przetwarza około 60% zbiorów owoców oraz 10–15% zbiorów warzyw. Surowce pozyskiwane są głównie poprzez kontraktację, a także poprzez zakupy na giełdach i targowiskach. Branża ta jest jedną z kluczowych gałęzi przemysłu spożywczego w kraju.
W Polsce działa 1363 przedsiębiorstwa zajmujące się przetwórstwem owocowo-warzywnym, z czego 270 firm działa na skalę przemysłową. Większość z tych firm (ponad 90%) zatrudnia do 50 pracowników. Przemysł ten opiera się głównie na krajowej bazie surowcowej.
Około 40% produkcji znajduje odbiorców na rynkach zagranicznych. Polska eksportuje około 500 tys. ton przetworów owocowo-warzywnych, a łącznie ze świeżymi owocami i warzywami, eksport wynosi około 881 tys. ton, co stanowi 25% całkowitego eksportu rolno-spożywczego w kraju.