Dzisiaj jest 18 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł

Pomarańcza gorzka

„`html

Pomarańcza gorzka (Citrus × aurantium)

Pomarańcza gorzka, znana również jako pomarańcza kwaśna, to gatunek rośliny wieloletniej z rodziny rutowatych, pochodzący z południowo-wschodniej Azji.

Morfologia

  • Pokrój: Krzew lub małe drzewo do 10 m wysokości, młode pędy cierniste.
  • Liście: Podługowatojajowate, pachnące, ogonki oskrzydlone.
  • Kwiaty: Białe lub żółtawobiałe pąki kwiatowe do 25 mm długości, z 5 grubymi płatkami i 20 pręcikami.
  • Owoce: Mięsista, spłaszczona jagoda o grubej, ciemnopomarańczowej skórce.

Zmienność

Pomarańcza gorzka występuje w dwóch podgatunkach:

  • Citrus aurantium ssp. aurantium
  • Citrus aurantium ssp. bergamia (pomarańcza bergamota)

Zastosowanie

Roślina lecznicza

Surowiec zielarski to owocnia pomarańczy gorzkiej oraz wysuszone kwiaty, które zawierają olejek eteryczny oraz flawonoidy. Okłady z oleju mogą łagodzić objawy grzybicy, a witamina P wzmacnia naczynia włosowate.

Roślina uprawna

Pomarańcza gorzka jest uprawiana od X wieku na obszarze śródziemnomorskim, głównie w Hiszpanii i Indiach.

Roślina jadalna

Owoce mają kwaśny i gorzki smak, rzadko spożywane na świeżo; częściej wykorzystywane do produkcji marmolady, konfitury i likieru Curaçao. Używa się ich również do dekoracji ciast oraz jako esencji w wypiekach.

Inne zastosowania

Olejek z pomarańczy gorzkiej jest używany w:

  • perfumerii (np. Eau de Cologne),
  • aromaterapii (znany z właściwości antydepresyjnych).

Siewki pomarańczy gorzkiej służą jako podkładki pod pomarańczę słodką.

Bibliografia

  • Kategoria: Rutowate
  • Kategoria: Cytrusy
  • Kategoria: Rośliny lecznicze
  • Kategoria: Taksony opisane przez Karola Linneusza

„`