Dzisiaj jest 17 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł

Chinolina

Chinolina

Chinolina (C9H7N) to związek heterocykliczny, który zawiera azot i jest zbudowany z kondensowanych pierścieni benzenowego i pirydynowego. W temperaturze pokojowej występuje w postaci bezbarwnej cieczy o charakterystycznym zapachu. Chinolina jest substancją silnie załamującą światło, rozpuszczalną w alkoholu i eterze, oraz posiada właściwości zasadowe.

Właściwości fizykochemiczne

  • Numer CAS: 91-22-5 (chlorowodorek: 530-64-3)
  • Gęstość: 1,09 g/cm3
  • Rozpuszczalność w wodzie: 6,11 g/l
  • Temperatura topnienia: -14,8 °C
  • Temperatura wrzenia: 237,1 °C
  • Temperatura samozapłonu: 480 °C
  • Dawka śmiertelna (LD50): 262 mg/kg (szczur, doustnie)
  • LogP: 2,03
  • pKa: 4,9
  • Temperatura zapłonu: 101 °C

Zastosowanie

Chinolina jest istotnym surowcem w produkcji barwników oraz środków farmaceutycznych. Ponadto znajduje zastosowanie w analizie chemicznej.

Podobne związki

  • 8-hydroksychinolina
  • Izokhinolina
  • Indol
  • Akridyna

Przypisy

Kategoria: Aminy