Dzisiaj jest 16 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł

Feta

Ser Feta

Feta to tradycyjny ser pochodzący z Grecji, znany również w Albanii i Bułgarii. Produkowany jest głównie z pasteryzowanego mleka owczego, z możliwością dodania maksymalnie 30% mleka koziego. Feta charakteryzuje się brakiem konserwantów oraz barwników, a jej okres dojrzewania wynosi co najmniej 3 miesiące. W Grecji regulacje dotyczące technologii produkcji oraz kwalifikacji pracowników są ściśle przestrzegane.

Ser ten należy do grupy serów miękkich, zawierających około 40% tłuszczu. Feta ma kruchą konsystencję i dobrze topnieje w wysokiej temperaturze. Ze względu na dużą popularność, jest często podrabiana. Według greckiego ministerstwa rolnictwa, globalny rynek sprzedaży feta sięga 400-500 tysięcy ton, podczas gdy Grecja w 2003 roku eksportowała zaledwie 89 tysięcy ton.

Oznaczenie pochodzenia

Od 14 października 2002 roku feta ma chronioną nazwę pochodzenia. Zgodnie z przepisami UE oraz brytyjskimi, tylko sery produkowane w tradycyjny sposób w określonych rejonach Grecji, wytwarzane z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego i do 30% mleka koziego, mogą nosić nazwę feta.