Dzisiaj jest 15 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł

Egzogenne kwasy tłuszczowe

Kwasy tłuszczowe egzogenne (NNKT)

Kwasy tłuszczowe egzogenne, znane jako niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), to grupa kwasów tłuszczowych, które nie mogą być syntetyzowane w organizmach zwierzęcych, w tym u ludzi. Dlatego muszą być dostarczane z pożywieniem. W przeciwieństwie do kwasów endogennych, brak tych substancji w diecie może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Rodzaje NNKT

  • Kwas linolowy (ω−6)
  • Kwas α-linolenowy (ω−3)
  • Kwas arachidonowy (ω−6) – istotny dla kotów

Skutki niedoboru NNKT

Niedobór NNKT może prowadzić do różnych problemów zdrowotnych, w tym chorób skóry, takich jak łupież.

Źródła NNKT

  • Kwas linolowy (LA): olej krokoszowy, kukurydziany, słonecznikowy, sojowy, arachidowy, rzepakowy, oliwa z oliwek
  • Kwas α-linolenowy (ALA): olej lniany, rzepakowy, orzechy włoskie
  • Kwas γ-linolenowy (GLA): olej z ogórecznika lekarskiego, wiesiołka, czarnej porzeczki, olej konopny
  • Kwas arachidonowy (AA): produkty pochodzenia zwierzęcego, mięso
  • Kwas eikozapentaenowy (EPA): algi, łosoś, olej rybi (dorsz)
  • Kwas dokozaheksaenowy (DHA): olej z makreli, niektóre algi, nasiona lnu