Dzisiaj jest 15 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł

Rozmaryn

Rozmaryn

Rozmaryn (łac. Rosmarinus L.), obecnie klasyfikowany jako podrodzaj w obrębie rodzaju szałwia (Salvia), to roślina z rodziny jasnotowatych. Wyróżnia się trzema gatunkami oraz dwoma mieszańcami, które naturalnie występują w południowej Europie i rejonie Morza Śródziemnego.

Właściwości i Zastosowanie

Rozmaryn lekarski jest znaną rośliną przyprawową, cenioną za swoje właściwości aromatyczne i zdrowotne. Jego zastosowania obejmują:

  • Produkcję olejku rozmarynowego, wykorzystywanego w kosmetykach i perfumach.
  • Lecznictwo, dzięki właściwościom wspomagającym pamięć i koncentrację.
  • Rolnictwo jako roślina miododajna.
  • Tradycyjne wykorzystanie w ceremoniach pogrzebowych i ślubnych.

Charakterystyka Botaniczna

Roślina charakteryzuje się pędami pokrytymi włoskami pojedynczymi i gwiazdkowatymi. Liście są naprzeciwległe, zimozielone, o kształcie równowąskim do lancetowatego oraz z brzegami podwiniętymi. Spód liści jest silnie owłosiony.

Klasyfikacja

Rozmaryn należy do rodziny jasnotowatych i został opisany przez Karola Linneusza. Jego klasyfikacja oraz właściwości sprawiają, że jest rośliną o dużym znaczeniu zarówno kulinarnym, jak i leczniczym.