Rozmaryn
Rozmaryn (łac. Rosmarinus L.), obecnie klasyfikowany jako podrodzaj w obrębie rodzaju szałwia (Salvia), to roślina z rodziny jasnotowatych. Wyróżnia się trzema gatunkami oraz dwoma mieszańcami, które naturalnie występują w południowej Europie i rejonie Morza Śródziemnego.
Właściwości i Zastosowanie
Rozmaryn lekarski jest znaną rośliną przyprawową, cenioną za swoje właściwości aromatyczne i zdrowotne. Jego zastosowania obejmują:
- Produkcję olejku rozmarynowego, wykorzystywanego w kosmetykach i perfumach.
- Lecznictwo, dzięki właściwościom wspomagającym pamięć i koncentrację.
- Rolnictwo jako roślina miododajna.
- Tradycyjne wykorzystanie w ceremoniach pogrzebowych i ślubnych.
Charakterystyka Botaniczna
Roślina charakteryzuje się pędami pokrytymi włoskami pojedynczymi i gwiazdkowatymi. Liście są naprzeciwległe, zimozielone, o kształcie równowąskim do lancetowatego oraz z brzegami podwiniętymi. Spód liści jest silnie owłosiony.
Klasyfikacja
Rozmaryn należy do rodziny jasnotowatych i został opisany przez Karola Linneusza. Jego klasyfikacja oraz właściwości sprawiają, że jest rośliną o dużym znaczeniu zarówno kulinarnym, jak i leczniczym.