Nutella
Nutella to popularny włoski krem cukrowo-tłuszczowy produkowany przez firmę Ferrero. Zawiera orzechy laskowe i kakao, co sprawia, że jest chętnie wykorzystywana w kuchni do przygotowywania kanapek, ciastek, ciast oraz innych słodkich potraw. Światowy Dzień Nutelli obchodzony jest 5 lutego.
Składniki
Skład Nutelli obejmuje:
- Cukier
- Olej palmowy
- Orzechy laskowe (13%)
- Kakao w proszku (7,4%)
- Mleko odtłuszczone w proszku (6,6%)
- Serwatka w proszku
- Lecytyna (emulgator, soja)
- Wanilina
Wartości odżywcze (na 100 g)
- Wartość energetyczna: 2278 kJ
- Białko: 6 g
- Węglowodany: 57,6 g
- Cukry: 56,8 g
- Tłuszcze: 31,6 g
- Tłuszcze nasycone: 11 g
- Sód: 114 mg
Linki zewnętrzne
Kategoria: Marki słodyczy, Pasty i smarowidła do pieczywa.