Dzisiaj jest 15 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł

Uszka

Uszka – Tradycyjne Pierogi

Uszka to małe pierogi, gotowane w wodzie, mające kształt ucha. Wypełnione są różnorodnym farszem, takim jak:

  • grzybowy
  • mięsny
  • szpinakowy
  • serowy

Podawanie Uszek

Uszka najczęściej służą jako dodatek do tzw. „zup czystych”, czyli niezagęszczanych. Mogą być serwowane z:

  • barszczem czerwonym
  • zupą pomidorową

Można je również podawać jako samodzielne danie, często z roztopionym masłem lub tartą bułką.

Uszka w Tradycji Kulinarnej

Uszka z grzybami to tradycyjna potrawa wigilijna w Polsce, często serwowana z czerwonym barszczem. W kuchni Żydów polskich znane są jako kreplech i stanowią ważny element podczas święta Sukkot, obchodzonego między wrześniem a październikiem.

Nazwa Uszek w Innych Językach

W języku ukraińskim uszka nazywane są (vúška), a w białoruskim (vúški).