Uszka – Tradycyjne Pierogi
Uszka to małe pierogi, gotowane w wodzie, mające kształt ucha. Wypełnione są różnorodnym farszem, takim jak:
- grzybowy
- mięsny
- szpinakowy
- serowy
Podawanie Uszek
Uszka najczęściej służą jako dodatek do tzw. „zup czystych”, czyli niezagęszczanych. Mogą być serwowane z:
- barszczem czerwonym
- zupą pomidorową
Można je również podawać jako samodzielne danie, często z roztopionym masłem lub tartą bułką.
Uszka w Tradycji Kulinarnej
Uszka z grzybami to tradycyjna potrawa wigilijna w Polsce, często serwowana z czerwonym barszczem. W kuchni Żydów polskich znane są jako kreplech i stanowią ważny element podczas święta Sukkot, obchodzonego między wrześniem a październikiem.
Nazwa Uszek w Innych Językach
W języku ukraińskim uszka nazywane są (vúška), a w białoruskim (vúški).