Dzisiaj jest 15 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł

Kolcowój chiński

„`html

Kolcowój chiński (Lycium chinense)

Kolcowój chiński, znany również jako goji, to gatunek rośliny z rodziny psiankowatych, który występuje głównie w umiarkowanych i tropikalnych obszarach Azji, takich jak Chiny, Mongolia, Japonia, Korea i Tajwan. Jest uprawiany w wielu krajach na całym świecie, a jego owoce, nazywane goji, cieszą się dużym uznaniem.

Morfologia

  • Pokrój: Krzew o mocno rozgałęzionych pędach, osiągający wysokość do 1 m, rzadko do 2 m, z cierniami długości do 2 cm.
  • Liście: Owalne do równowąsko-lancetowatych, długości do 2,5 cm, wyrastające pojedynczo lub w skupieniach po 2–5.
  • Kwiaty: Pojedyncze lub zgrupowane w węzłach łodygi, z dzwonkowatym kielichem do 4 mm oraz jasnofioletową, trąbkowatą koroną długości około 1 cm.
  • Owoce: Podłużne, czerwone jagody o długości do 2 cm.

Zastosowanie

Owoce kolcowoju chińskiego są wykorzystywane w tradycyjnej medycynie chińskiej jako środek pobudzający, zwiększający wytrzymałość, wspomagający wątrobę oraz poprawiający wzrok.

Kategoria

Kolcowój chiński zaliczany jest do roślin leczniczych w rodzinie psiankowatych.

„`