Reklama
Dzisiaj jest 10 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama

Sant’Antioco

Wyspa Sant’Antioco

Sant’Antioco to wyspa o powierzchni 120 km², położona w regionie Sardynia, w prowincji Sud Sardynia. W północnej części wyspy znajduje się miasteczko Calasetta.

Reklama

Historia

Miejscowość Sant’Antioco została założona w VIII wieku p.n.e. przez Fenicjan. Połączona jest z południowo-zachodnią częścią Sardynii za pomocą grobli zbudowanej przez Kartagińczyków.

Obecny charakter

Obecnie Sant’Antioco to rybacka wioska z wąskimi uliczkami i niską zabudową. Region ten jest bogaty w zabytki i cieszy się popularnością wśród turystów.

Reklama

Kultura i kuchnia

Wyspa słynie z doskonałej kuchni oraz winnic, w których produkuje się dwa gatunki win: Sardus Pater i Trebbiano. Specjalności lokalnej kuchni obejmują:

  • świeży tuńczyk
  • jagnięcina
  • wieprzowina
  • słodki przysmak sebadas (pączki nadziewane serem, polane miodem)

Unikalne rzemiosło

Wyspa Sant’Antioco jest jedynym miejscem na świecie, gdzie wciąż wyrabia się tkaninę bisiorową, znaną także jako morski jedwab.

Dane demograficzne

Według danych z 2004 roku, gmina Sant’Antioco liczyła 11 728 mieszkańców, co daje gęstość zaludnienia na poziomie 134,8 os./km².

Reklama

Linki zewnętrzne

Reklama