Wyspa Sant’Antioco
Sant’Antioco to wyspa o powierzchni 120 km², położona w regionie Sardynia, w prowincji Sud Sardynia. W północnej części wyspy znajduje się miasteczko Calasetta.
Historia
Miejscowość Sant’Antioco została założona w VIII wieku p.n.e. przez Fenicjan. Połączona jest z południowo-zachodnią częścią Sardynii za pomocą grobli zbudowanej przez Kartagińczyków.
Obecny charakter
Obecnie Sant’Antioco to rybacka wioska z wąskimi uliczkami i niską zabudową. Region ten jest bogaty w zabytki i cieszy się popularnością wśród turystów.
Kultura i kuchnia
Wyspa słynie z doskonałej kuchni oraz winnic, w których produkuje się dwa gatunki win: Sardus Pater i Trebbiano. Specjalności lokalnej kuchni obejmują:
- świeży tuńczyk
- jagnięcina
- wieprzowina
- słodki przysmak sebadas (pączki nadziewane serem, polane miodem)
Unikalne rzemiosło
Wyspa Sant’Antioco jest jedynym miejscem na świecie, gdzie wciąż wyrabia się tkaninę bisiorową, znaną także jako morski jedwab.
Dane demograficzne
Według danych z 2004 roku, gmina Sant’Antioco liczyła 11 728 mieszkańców, co daje gęstość zaludnienia na poziomie 134,8 os./km².