[the_ad id="296445"]
Dzisiaj jest 10 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
[the_ad_group id="19176"]
[the_ad_group id="19285"]
[the_ad id="295880"]

Manganiany

Manganiany

Manganiany to nieorganiczne związki chemiczne, będące solami kwasów manganowych. W zależności od stopnia utlenienia manganu, wyróżnia się kilka typów manganianów:

  • Manganiany(IV) – trioksydomanganiany(2−) lub tetraoksydomanganiany(4−), nazywane także manganinami.
  • Manganiany(V) – tetraoksydomanganiany(3−), znane jako podmanganiany.
  • Manganiany(VI) – tetraoksydomanganiany(2−), powszechnie nazywane manganianami.
  • Manganiany(VII) – tetraoksydomanganiany(1−), określane jako nadmanganiany.

Manganiany(VI)

Manganiany(VI) charakteryzują się właściwościami utleniającymi i mają zieloną barwę w roztworach wodnych. Ich stabilność występuje jedynie w roztworach zasadowych, natomiast w roztworach obojętnych i kwaśnych ulegają dysproporcjonowaniu do tlenku manganu(IV) oraz nadmanganianu.

Otrzymuje się je poprzez stapianie tlenku manganu(IV) z wodorotlenkiem potasu i azotanem potasu. Manganian(VI) potasu ma praktyczne zastosowanie jako produkt pośredni w produkcji nadmanganianu potasu.

Przypisy

[the_ad id="295962"]