Manganiany
Manganiany to nieorganiczne związki chemiczne, będące solami kwasów manganowych. W zależności od stopnia utlenienia manganu, wyróżnia się kilka typów manganianów:
- Manganiany(IV) – trioksydomanganiany(2−) lub tetraoksydomanganiany(4−), nazywane także manganinami.
- Manganiany(V) – tetraoksydomanganiany(3−), znane jako podmanganiany.
- Manganiany(VI) – tetraoksydomanganiany(2−), powszechnie nazywane manganianami.
- Manganiany(VII) – tetraoksydomanganiany(1−), określane jako nadmanganiany.
Manganiany(VI)
Manganiany(VI) charakteryzują się właściwościami utleniającymi i mają zieloną barwę w roztworach wodnych. Ich stabilność występuje jedynie w roztworach zasadowych, natomiast w roztworach obojętnych i kwaśnych ulegają dysproporcjonowaniu do tlenku manganu(IV) oraz nadmanganianu.
Otrzymuje się je poprzez stapianie tlenku manganu(IV) z wodorotlenkiem potasu i azotanem potasu. Manganian(VI) potasu ma praktyczne zastosowanie jako produkt pośredni w produkcji nadmanganianu potasu.