Reklama
Dzisiaj jest 10 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama

Grappa

Grappa

Grappa to włoski napój alkoholowy, będący destylatem z przefermentowanych wytłoków i pestek winogron, które są odpadami z produkcji wina. Charakteryzuje się przezroczystą barwą (z wyjątkiem grappy starzonej) oraz intensywnym smakiem i zapachem, a także wysoką zawartością garbników. Zgodnie z normami europejskimi, minimalna zawartość alkoholu w grappie wynosi 37,5%.

Reklama

Rodzaje grappy

Smak grappy w dużej mierze zależy od jakości użytych surowców. Można wyróżnić różne rodzaje grappy:

  • Grappa di monovitigno – produkowana z jednego szczepu winogron.
  • Grappa starzona – nabiera złotego koloru dzięki leżakowaniu w beczkach.

Produkcja i pochodzenie

Ojczyzną grappy są północne Włochy, jednak podobne destylaty produkuje się również w Kalifornii, gdzie nazywane są grappa. W innych krajach wytwarzane są analogiczne napoje:

Reklama
  • Francja – marc
  • Portugalia – bagaceira
  • Hiszpania – aguardiente (termin ten ma szersze znaczenie).

Grappa jest najczęściej spożywana w czystej postaci, bez dodatków.

Reklama
Reklama