Reklama
Dzisiaj jest 10 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama

Mak

Mak (Papaver)

Mak, znany naukowo jako Papaver L., to rodzaj roślin z rodziny makowatych (Papaveraceae). Jest szeroko rozpowszechniony w Eurazji, Afryce i Ameryce Północnej, z około 100 do 150 gatunkami, z których większość występuje na półkuli północnej. Tylko jeden gatunek rośnie w Afryce Południowej, a w Polsce rodzimy jest tylko mak alpejski.

Reklama

Gatunki i ich zastosowanie

Wiele gatunków maku uprawianych jest jako rośliny ozdobne. Szczególnie znany jest mak lekarski (Papaver somniferum), z którego pozyskuje się opium, morfinę oraz heroinę. Nasiona maku są szeroko stosowane w piekarnictwie i cukiernictwie.

Gatunki występujące w Polsce

W Polsce można spotkać następujące gatunki maku:

Reklama
  • mak arktyczny Papaver radicatum
  • mak atlantycki Papaver atlanticum
  • mak biedronkowy Papaver commutatum
  • mak górski Papaver oreophilum
  • mak kaukaski Papaver armeniacum
  • mak lapoński Papaver lapponicum
  • mak lekarski Papaver somniferum
  • mak nagołodygowy Papaver nudicaule
  • mak owłosiony Papaver pilosum
  • mak pawi Papaver pavoninum
  • mak perski Papaver persicum
  • mak przykwiatkowy Papaver bracteatum
  • mak rodniański Papaver corona-sancti-stephani
  • mak tianszański Papaver tianschanicum
  • mak wielkoowocowy Papaver macrostomum
  • mak wschodni Papaver orientale

Badania i klasyfikacja

Badania taksonomiczne potwierdzają monofiletyzm rodzaju Papaver oraz jego pokrewnych rodzajów, takich jak Roemeria i Stylomecon. Gatunki te tworzą dwa klady, z których jeden obejmuje rodzaj Meconopsis oraz sekcje Papaver.

Mak jest nie tylko ważnym elementem florystycznym, ale również ma istotne znaczenie gospodarcze i kulturowe.

Reklama
Reklama