Lucyna Ćwierczakiewiczowa
Lucyna von Bachman, primo voto Staszewska, secundo Ćwierczakiewiczowa (1826-1901) była autorką książek kucharskich i poradników dotyczących prowadzenia gospodarstwa domowego. Była również publicystką, znaną z promowania samodzielnej pracy zawodowej kobiet.
Życiorys
Pochodziła z rodziny von Bachman, charakteryzującej się ekstrawagancją. Po rozwodzie z pierwszym mężem Feliksem Staszewskim, wyszła za inżyniera Stanisława Ćwierczakiewicza. Jej najważniejsze publikacje to:
- Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów spiżarnianych oraz pieczenia ciast (1858)
- 365 obiadów za pięć złotych (1860)
- Poradnik porządku i różnych nowości gospodarskich (1876)
- Naukę robienia kwiatów bez pomocy nauczyciela (1879)
Jej książki osiągnęły wysokie nakłady, przewyższając popularność dzieł Mickiewicza i Słowackiego. W latach 1865-1894 prowadziła dział mody i gospodarstwa domowego w tygodniku „Bluszcz” oraz współpracowała z „Kurierem Warszawskim”.
Wpływ i dziedzictwo
Ćwierczakiewiczowa była pionierką nowoczesnych poglądów na higienę, zdrowie i dietę. Jej prace przyczyniły się do popularyzacji zdrowego stylu życia. Zmarła 26 lutego 1901 roku i została pochowana na cmentarzu ewangelicko-reformowanym w Warszawie.
Publikacje
- 365 obiadów (1989, przedruk)
- Baby, placki i mazurki (1909)
- Cokolwiek bądź chcesz wyczyścić (1982, przedruk)
- Jedyne praktyczne przepisy konfitur (1985, przedruk)
- Nauka robienia kwiatów bez pomocy nauczyciela (1879)
Odniesienia w kulturze
W 2018 roku ukazała się biografia Lucyny Ćwierczakiewiczowej autorstwa Marty Sztokfisz, a także powieść Manueli Gretkowskiej pt. Mistrzyni (2021).