Reklama
Dzisiaj jest 10 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama

Lucyna Ćwierczakiewiczowa

Lucyna Ćwierczakiewiczowa

Lucyna von Bachman, primo voto Staszewska, secundo Ćwierczakiewiczowa (1826-1901) była autorką książek kucharskich i poradników dotyczących prowadzenia gospodarstwa domowego. Była również publicystką, znaną z promowania samodzielnej pracy zawodowej kobiet.

Reklama

Życiorys

Pochodziła z rodziny von Bachman, charakteryzującej się ekstrawagancją. Po rozwodzie z pierwszym mężem Feliksem Staszewskim, wyszła za inżyniera Stanisława Ćwierczakiewicza. Jej najważniejsze publikacje to:

  • Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów spiżarnianych oraz pieczenia ciast (1858)
  • 365 obiadów za pięć złotych (1860)
  • Poradnik porządku i różnych nowości gospodarskich (1876)
  • Naukę robienia kwiatów bez pomocy nauczyciela (1879)

Jej książki osiągnęły wysokie nakłady, przewyższając popularność dzieł Mickiewicza i Słowackiego. W latach 1865-1894 prowadziła dział mody i gospodarstwa domowego w tygodniku „Bluszcz” oraz współpracowała z „Kurierem Warszawskim”.

Reklama

Wpływ i dziedzictwo

Ćwierczakiewiczowa była pionierką nowoczesnych poglądów na higienę, zdrowie i dietę. Jej prace przyczyniły się do popularyzacji zdrowego stylu życia. Zmarła 26 lutego 1901 roku i została pochowana na cmentarzu ewangelicko-reformowanym w Warszawie.

Publikacje

  • 365 obiadów (1989, przedruk)
  • Baby, placki i mazurki (1909)
  • Cokolwiek bądź chcesz wyczyścić (1982, przedruk)
  • Jedyne praktyczne przepisy konfitur (1985, przedruk)
  • Nauka robienia kwiatów bez pomocy nauczyciela (1879)

Odniesienia w kulturze

W 2018 roku ukazała się biografia Lucyny Ćwierczakiewiczowej autorstwa Marty Sztokfisz, a także powieść Manueli Gretkowskiej pt. Mistrzyni (2021).

Reklama
Reklama