Reklama
Dzisiaj jest 10 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama

Twaróg

Twaróg, nazywany też potocznie serem białym. Twaróg jest tym kwaśniejszy, im później jest robiony, licząc od momentu, kiedy mleko zakwasiło się i zgęstniało.
Produkt, który powstaje po dodaniu do twarogu śmietany i dodatków smakowych np. (cebula, szczypiorek), rzodkiewka, nazywany jest lokalnie twarożkiem.
Aby otrzymać słodki twarożek, należy przygotować twaróg w dniu, w którym mleko się skwasiło.
Ser biały
W niektórych wiejskich regionach Polski, serem białym jest nazywany twardszy od twarogu, odciśnięty pod prasą – całkowicie pozbawiony serwatki ser.
Francuskie „białe sery” (fromage blanc) są przygotowywane bez podgrzewania kwaśnego mleka, które jest od razu odcedzane.

Reklama

Przypisy

Kategoria:Sery kwasowe

Reklama
Reklama