azotyn potasowy
|wzór sumaryczny = KNO2
|inne wzory =
|masa molowa = 85,10
|wygląd = białe lub żółtawe higroskopijne kryształy
|SMILES =
|numer CAS = 7758-09-0
|PubChem = 516910
|DrugBank =
|gęstość = 1,915
|gęstość źródło =
|stan skupienia w podanej g = ciało stałe
|g warunki niestandardowe =
|rozpuszczalność w wodzie = 2810 g/dm³
4130 g/dm³
|rww źródło =
|rww warunki niestandardowe = 100 °C
|inne rozpuszczalniki = rozpuszczalny w alkoholach i amoniaku
|temperatura topnienia = 350
|tt źródło =
|tt warunki niestandardowe = rozkład
|temperatura wrzenia = 537
|tw źródło =
|tw warunki niestandardowe =
|temperatura krytyczna =
|tk źródło =
|ciśnienie krytyczne =
|ck źródło =
|logP =
|kwasowość =
|zasadowość =
|lepkość =
|l źródło =
|l warunki niestandardowe =
|napięcie powierzchniowe =
|np źródło =
|np warunki niestandardowe =
|układ krystalograficzny =
|moment dipolowy =
|moment dipolowy źródło =
|karta charakterystyki =
|zagrożenia GHS źródło =
|piktogram GHS =
|hasło GHS = Dgr
|zwroty H =
|zwroty EUH =
|zwroty P =
|zagrożenia UE źródło =
|piktogram UE =
|zwroty R =
|zwroty S =
|NFPA 704 =
|NFPA 704 źródło =
|temperatura zapłonu = niepalny
|tz źródło =
|tz warunki niestandardowe =
|temperatura samozapłonu =
|ts źródło =
|ts warunki niestandardowe =
|numer RTECS = TT3750000
|dawka śmiertelna = LD50 200 mg/kg (królik, doustnie)
|inne aniony = azotan potasu
|inne kationy = azotyn sodu
|pochodne =
|podobne związki =
|commons =
}}
Azotyn potasu (), – nieorganiczny związek chemiczny z grupy azotynów, sól kwasu azotawego i potasu.
Otrzymywanie
Otrzymuje się go poprzez redukcję ołowiem azotanu potasu:
: + Pb → + PbO
lub w wyniku termicznego rozkładu azotanu potasu:
: → + ↑
Właściwości
Azotyn potasu jest białą lub żółtawą, higroskopijną substancją stałą. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Roztwór ma odczyn lekko zasadowy. Powyżej 350 °C azotyn potasu staje się niestabilny. Jego temperatura topnienia wynosi 440 °C. Powyżej tej temperatury rozkłada się:
: → + ↑ + ↑|data=2010-05}}
Jest utleniaczem, choć w pewnych warunkach może wykazywać właściwości redukujące (por. właściwości azotynów).
Toksyczność
Azotyn potasu jest w większych ilościach toksyczny. LD50 (królik, doustnie) wynosi 200 mg/kg. TDLo dla człowieka (doustnie) wynosi 1,428 mg/kg.
Zastosowanie
Azotyn potasu jest używany do nitrozowania, w produkcji barwników azowych, w chemii analitycznej do określania rzędowości amin, w fotografii jako sensybilizator (uczulacz), a także do konserwacji mięsa (lista E – E249), gdyż zapobiega tworzeniu się jadu kiełbasianego. Ze względu na szkodliwość azotynów sugeruje się ograniczenie ich używania jako konserwantów, jednak całkowite zastąpienie innymi związkami nie jest możliwe.
Przypisy
Potasu, azotyn
Kategoria:Nieorganiczne sole potasu