Ryż siewny
Ryż siewny (Oryza sativa L.) to jednoroczna roślina zbożowa z rodziny wiechlinowatych, pochodząca z Azji Południowo-Wschodniej. Jest drugim najważniejszym zbożem na świecie, w 2018 roku osiągając produkcję 782 milionów ton, co stanowi podstawę wyżywienia dla jednej trzeciej ludności, zwłaszcza w Azji. 95% zbiorów ryżu siewnego jest przeznaczane na konsumpcję ludzką.
Morfologia
- Pokrój: Roślina zielna o wysokości 50–150 cm.
- Liście: Dolne liście osiągają do 100 cm długości i 15 mm szerokości.
- Kwiaty: Skupione w wiechy, samopylne, z 6 pręcikami.
- Owoce: Kłos zawiera 30–100 ziaren, bogatych w skrobię.
Zmienność i odmiany
Ryż siewny dzieli się na dwa podgatunki:
- ryż siewny indyjski (Oryza sativa indica)
- ryż siewny japoński (Oryza sativa japonica)
Wyróżnia się również rodzaje w zależności od warunków uprawy:
- Ryż suchy: Uprawiany bez nawadniania, np. w północnych Chinach.
- Ryż mokry: Wymaga wody, uprawiany głównie w Indiach i Chinach.
Odmiany ryżu
- ryż biały – najpopularniejszy, poddany polerowaniu
- ryż brązowy – bogaty w składniki odżywcze
- ryż parboiled – zachowuje witaminy dzięki obróbce parą
- ryż czarny – bogaty w przeciwutleniacze
- ryż czerwony – zawiera dużo błonnika
Zastosowanie
Ryż jest podstawowym składnikiem diety w wielu krajach. Ziarna ryżu, bogate w węglowodany, białko i niektóre witaminy, wykorzystywane są w kuchni jako dodatek do potraw, a także do produkcji mąki, kaszy, alkoholu (np. sake) i innych produktów.
Inne zastosowania
Otręby ryżowe i inne produkty uboczne są wykorzystywane jako karma dla zwierząt, do produkcji oleju, skrobi, a także jako surowiec w przemyśle papierniczym i kosmetycznym.
Uprawa
Ryż jest jedną z najstarszych roślin uprawnych, a jego historia sięga około 5000 r. p.n.e. w Chinach. Wymaga wysokiej temperatury (15–30 °C) oraz odpowiedniej ilości wody do kiełkowania i wzrostu. Największymi producentami ryżu są Chiny, Indie, Japonia, Bangladesz i Indonezja.
Produkcja
W 2018 roku największymi producentami ryżu byli:
- Chiny
- Indie
- Japonia
- Bangladesz
- Indonezja
Produkcja ryżu na świecie w końcu XX wieku wynosiła od 363 do 431 milionów ton rocznie, na powierzchni około 145 milionów ha.