Reklama
Dzisiaj jest 10 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama

Dżem

Dżem – Przetwór Owocowy

Dżem to przetwór owocowy, przygotowywany z całych owoców lub ich części, który powstaje w wyniku gotowania owoców z dużą ilością cukru. W zależności od rodzaju owoców oraz dżemu, mogą być używane dodatki zagęszczające, takie jak pektyna lub żelatyna. Często dodaje się również inne owoce, aby wzbogacić smak i kolor końcowego produktu.

Reklama

Dyrektywy Unii Europejskiej

W Portugalii dżem marchewkowy jest uznawany za narodowy produkt kulinarny. W związku z tym, w przepisach Unii Europejskiej, marchew została sklasyfikowana jako owoc. Zgodnie z Dyrektywą Rady 79/693/EWG z 24 lipca 1979 roku, określono minimalną zawartość owoców w dżemach. W celu uwzględnienia różnych rodzajów dżemów produkowanych w krajach Unii, definicję owoców rozszerzono. Obejmuje ona m.in.:

  • marchew
  • pomidory
  • melony
  • arbuz
  • rabarbar
  • słodkie ziemniaki
  • ogórki
  • dynię

Podobne definicje owoców można znaleźć w nowej dyrektywie (Dyrektywa Rady 2001/113/WE z 20 grudnia 2001).

Reklama
Reklama
Reklama