Dzisiaj jest 19 września 2024 r.
Chcę dodać własny artykuł

Jak rozpoznać mole spożywcze – oto 5 kluczowych wskazówek

Mimo swoich niewielkich rozmiarów, mogą sprawić ogromne kłopoty. Mole spożywcze nie tylko uszkadzają żywność, ale także przenoszą chorobotwórcze drobnoustroje, co może być uciążliwe w wielu domach. Jak je rozpoznać i jak pozbyć się ich z kuchni?

Mól spożywczy, inaczej omanica spichrzanka, to mały owad specjalizujący się głównie w produktach mącznych i zbożowych. Możemy go znaleźć między innymi w mące, kaszy, pieczywie, makaronach, płatkach śniadaniowych oraz suchych nasionach roślin strączkowych i orzechach. Często pojawia się również w suszonych grzybach i owocach, a nawet lubi czekoladę oraz suchą karmę dla zwierząt.

Aby zwalczyć mole spożywcze, należy najpierw nauczyć się jak je rozpoznać. Sięgające około 1,5-2 cm długości brązowo-szare owady przypominają wyglądem niewielkie ćmy. Mają charakterystyczne skrzydła – przednie w żółto-brunatnoczerwonym kolorze z szaroniebieskimi poprzecznymi paskami, a tylne są szaroniebieskie i lekko przezroczyste. Larwy moli spożywczych, które są bezskrzydłe, mają białe lub kremowe ciało z czarną głową, a później zmieniają barwę na czerwoną, pomarańczową lub zieloną w zależności od pożywienia.

Moli spożywcze często zaczynają swoje niszczycielskie działania od kuchni, gdzie można zauważyć fruwające dorosłe osobniki. Mogą jednak szybko rozprzestrzenić się po całym domu. Ważne jest nie tylko obserwowanie dorosłych osobników, ale także larw i jaj, które często znajdują się w produktach sypkich i mogą być trudniejsze do zauważenia.

Aby pozbyć się moli spożywczych, konieczne jest usunięcie zainfekowanych produktów oraz gruntowne oczyszczenie szafek kuchennych włącznie ze szczelinami, gdzie lubią się ukrywać. Skutecznym sposobem jest również umieszczenie liści laurowych i skórek cytryny w szafkach. Warto działać szybko i zdecydowanie, aby uniknąć większej inwazji i utrzymania czystości w domu.

Źródło/foto: Polsat News

Freepik
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Przeczytaj również:

Artykuły minuta po minucie