Dzisiaj jest 12 grudnia 2024 r.
Chcę dodać własny artykuł

Mikroorganizm

Mikroorganizmy: Definicja i Klasyfikacja

Mikroorganizmy, znane również jako drobnoustroje lub mikrby, to organizmy widoczne jedynie pod mikroskopem. W ich skład wchodzą głównie organizmy jednokomórkowe, takie jak bakterie i pierwotniaki, oraz niezróżnicowane organizmy wielokomórkowe, w tym niektóre grzyby i glony. Do tej grupy zalicza się również wirusy, które nie są uznawane za organizmy żywe.

Rodzaje Mikroorganizmów

Mikroorganizmy można podzielić na różne kategorie, w zależności od ich wpływu na zdrowie i środowisko:

  • Mikroorganizmy chorobotwórcze: Przykładem jest gronkowiec złocisty.
  • Mikroorganizmy komensalne: Korzystają z zasobów innego organizmu, nie wpływając na jego funkcjonowanie.
  • Mikroorganizmy symbiotyczne: Przykład to bakterie jelitowe, które współpracują z organizmem gospodarza.

Wymagania Tlenowe

Mikroorganizmy różnią się także w zależności od wymagań tlenowych:

  • Aeroby: Żyją w atmosferze tlenowej.
  • Anaeroby: Rozwijają się w atmosferze beztlenowej.

Mikrobiom

Zespół mikroorganizmów zasiedlających określone środowisko, takie jak gleba czy ciało człowieka, nazywamy mikrobiomem. Jest to ważny element ekosystemów, mający istotny wpływ na zdrowie i funkcjonowanie organizmów.

Najnowsze aktualności: